Mixéry
Při výběru mixéru je důležité si říct, k jakým činnostem jej budete využívat. Podle toho pak vybírejte typ mixéru a zohledněte i přibalené příslušenství. Díky š...
Při výběru mixéru je důležité si říct, k jakým činnostem jej budete využívat. Podle toho pak vybírejte typ mixéru a zohledněte i přibalené příslušenství. Díky širokému příslušenství dokáží některé mixéry zastat práci i několika přístrojů.
Typy mixérů
Mixéry se liší svou konstrukcí, velikostí, způsobem použití a samozřejmě také počtem funkcí, kterými disponují.

Stolní mixér
- Multifunkční pomocník, který vám v kuchyni pomůže s přípravou širokého spektra pokrmů i nápojů
- Profesionální mixéry mohou mít i funkci indukčního ohřevu pro přípravu polévek a omáček
- Přístroje vyšší třídy disponují digitálním displejem se signalizací aktuálního nastavení včetně doby přípravy, automatického vypínání či časovače
Univerzální kuchyňský pomocník – využijete jej při přípravě omáček, polévek, dětských příkrmů, koktejlů, smoothie i některých litých těst
Při dostatečném výkonu zvládne i drcení ledu a nasekání semínek
Objemná mixovací nádoba
Mixování je velmi rychlé a efektivní
Dokáže zpracovat i větší množství surovin najednou
Kontinuální provoz – není nutné po celou dobu mixování držet tlačítko
Pohodlné ovládání
Nádoba je snadno omyvatelná
Kvůli větším rozměrům potřebuje své stálé místo na kuchyňské lince
Není vhodný k přípravě těžších těst
Poměrně vysoká hlučnost

Tyčový mixér
- Nejštíhlejší mixér na trhu, používá se pro ponorné mixování, a to výhradně manuálně – po celou dobu mixování jej budete držet v ruce, takže při výběru tyčového mixéru dbejte především na jeho hmotnost
- Známý také jako ponorný mixér
Jednoduché ovládání i čištění
Kompaktní provedení – usnadní i skladování
Relativně nízká pořizovací cena
Modely s nerezovou mixovací nohou lze používat i při mixování horkých pokrmů
Většina tyčových mixérů umožňuje regulaci rychlosti
Balení může obsahovat široké příslušenství – metličku, sekáček, nádoby, odměrky a podobně
Po celou dobu mixování je nutné držet tlačítko
Nižší výkon
Nevhodné pro delší mixování

Smoothie maker
- Ranní smoothie musí být rychle hotové a jejich příprava co nejlehčí, proto vznikly smoothie mixéry
Jednoduché ovládání i čištění
Některé nádoby lze mýt v myčce nádobí
Vybrané modely umožňují mixovat nápoj přímo v nádobě, kterou si pak odnesete a nápoj z ní pijete, nemusíte tak smoothie přelívat
Vhodné jen pro mixování koktejlů
Nižší výkon

Sekáčky a drtiče
- Kompaktní pomocníci, kteří nezaberou místo v kuchyni, ale odvedou velký kus práce
Vhodné k nasekání bylinek, cibule, česneku a dalších druhů zeleniny a ovoce
Kompaktní provedení – usnadní i skladování
Relativně nízká pořizovací cena
Zvládnou nasekat i tvrdé plody – ořechy a semínka
Ideální i pro nadrcení ledu a přípravu ledové tříště – v tom případě ale dbejte na příkon, který by se měl pohybovat kolem 300 W
Zpracují jen malé množství potravin najednou
Relativně vysoká hlučnost
Důležité parametry
Příkon
- Příkon nám řekne, jako moc bude mixér výkonný, čím vyšší příkon, tím lépe a rychleji bude stroj pracovat
- Stolní mixér by měl mít příkon alespoň 1000 W a více, pokud jej chcete používat k drcení ledu a mixování tvrdých surovin
- U multifunkčního tyčového mixéru by se měl příkon pohybovat kolem hodnoty 600 W
- Smoothie mixér nepotřebuje extra vysoký příkon, stačí mu hodnota kolem 500 W, na trhu jsou ale i silné stroje s příkonem 800 W a více
- Sekáčky a drtiče si vystačí s příkonem pod 450 W
Počet otáček
- Počet otáček uvádí, kolikrát se nůž otočí za minutu
- Platí, že čím více otáček, tím je pokrm rychleji a kvalitněji namixovaný
- Čím všestrannějšího a výkonnějšího pomocníka v kuchyni chcete, tím by měl být počet otáček vyšší
Hluk
- U mixéru je hlučnost za chodu většinou vysoká, na druhou stranu je potřeba si uvědomit, že mixování trvá jen chvilku
- Hlučnost závisí na rotaci motoru, ale také na tvrdosti vložených potravin – mixování ořechů bude hlučnější než šlehání bílků
- Hlučnost se zvyšuje také s počtem otáček
Materiál
- Tělo mixéru by mělo být vyrobeno z kvalitního plastu, nebo nerezu, oba typy materiálů se velmi dobře a snadno čistí
- Nejdůležitější je materiál použitý u mixovacích nožů – ideální jsou nože z nerezové oceli pokryté titanovou vrstvou (díky tomu se v potravinách zachovají vitamíny a minerály)
- Nádoby mohou být plastové, nerezové nebo skleněné, pokud se chystáte mixovat horké omáčky nebo polévky, vybírejte nádoby nejlépe z borosilikátového skla či tritanu
Vybavte si kuchyň šikovnými pomocníky. Inspirovat se můžete na naší stránce Vychytávky do kuchyně.
Přídavné funkce
- Regulace rychlosti – umožňuje plynule přecházet z nejnižší rychlosti po nejvyšší, bez této funkce se neobejdou stolní, tyčové a ruční mixéry
- Pulsní spínač – umožní vyvinutí nejvyšší možné rychlosti pro extra výkonné mixování
- Pojistka proti přehřátí – spotřebič se sám vypne ve chvíli, kdy hrozí přehřátí
- Bezpečnostní pojistka – neumožní zapnutí spotřebiče, pokud není správně nasazena určitá část spotřebiče
- Protiskluzové nožičky – zabrání "pochodování" spotřebiče po kuchyňské lince při vyvinutí vysokých otáček
- Vakuování – díky vakuovému systému si potraviny udrží potřebné minerály a vitamíny po delší dobu, vakuováním prodloužíte jejich životnost
- Indukční ohřev – nadstandardní funkce profesionálních mixérů, která umožňuje ohřev polévky přímo v mixéru
Máte z nabídky mixérů zamotanou hlavu? Přečtěte si našeho rádce Jak vybrat mixér a budete mít ve výběru jasno.
Další užitečné články
Jak zpracovat dýni Recept na vosí hnízda plněná vaječným likérem
Mixéry
Ruční, smoothie nebo ponorný mixér, ať už sháníte jakýkoliv z nich, pročtěte si pozorně především obsah balení a řekněte si, zda využijete veškeré přiložené pří...
Ruční, smoothie nebo ponorný mixér, ať už sháníte jakýkoliv z nich, pročtěte si pozorně především obsah balení a řekněte si, zda využijete veškeré přiložené příslušenství. Některé mixéry jsou multifunkční a zastanou tak práci několika spotřebičů.