Na Heurece využíváme personalizaci a cílenou reklamu. Na základě vašeho chování na Heurece personalizujeme její obsah. Kliknutím na „Rozumím“ nebo jinam souhlasíte také s využíváním cookies a předáním údajů o chování na webu pro zobrazení cílené reklamy na dalších webech. Personalizaci a cílenou reklamu si můžete vypnout v nastavení prohlížeče. Více


Poradna Mixéry a šlehače

Jak vybrat mixér a šlehač?

 
Připravte si dokonale jemné polévky, omáčky i smoothie.
 
 
 
Na trhu je hned několik typů mixérů. Připravíte s nimi smoothie, rozmixujete přesnídávku pro děti, smísíte těsto, a dokonce nasekáte ořechy. Jednotlivé mixéry se od sebe liší konstrukčním uspořádáním, výkonem i příslušenstvím, ale také cenou. Přečtěte si, podle čeho vybírat domácího pomocníka, aby zastal takové práce, jaké od něj očekáváte, a aby přitom nestál víc, než je nutné, a nezabral zbytečně mnoho místa.
 
 

Základní rozdělení

 

Tyčové mixéry

Jednoduchý přístroj do ruky tvořený rukojetí s ovladači a mixovací hlavicí. Je ideální k přípravě polévek, omáček a dětské výživy. Přístroj je činný, jen pokud je stisknutý vypínač. Tyčový (také "ruční") mixér není určen pro dlouhou práci a většinou nemá velký výkon. Dodává se buď jen samotný mixér, nebo v kompletu s nádobou. Může být plastový či kovový, který je pevnější a déle vydrží. Mixovací hlavice bývá někdy odnímatelná s možností mytí v myčce, případně je v sadě i jiný typ hlavice, například šlehací metla.
 
 
 

Stolní mixéry

Zaberou více místa, ale nevadí jim delší souvislý provoz, mohou mít širokou škálu příslušenství a v závislosti na výkonu zvládnou i sekání ledu či semínek nebo výrobu zmrzliny. Přístroje vyšší třídy mají digitální displej se signalizací aktuálního nastavení včetně doby přípravy, automatické vypínání. Profesionální mixéry mohou mít i funkci indukčního ohřevu pro přípravu polévek a omáček.
 
 
 

Ruční šlehače

Přístroje se uplatní především při přípravě těst. Primární funkcí je šlehání a ve výbavě mají většinou také háky na hnětení těsta. Někdy bývá v příslušenství také nástavec k mixování. Šlehače jsou tvořeny rukojetí, na níž jsou ovladače s vsazenými (většinou vyměnitelnými) šlehacími metlami. Některé šlehače se prodávají i s nádobou a stojanem. Po sestavení šlehač pracuje, aniž byste jej museli držet. 
 
 
 

Smoothie mixéry

Tvoří spíše módní podmnožinu stolních mixérů, než že by šlo o samostatnou kategorii přístrojů. Jsou určené k mixování ovoce a zeleniny a jsou vždy dodávány s praktickou nádobou, v níž si lze smoothie odnést. Jejich výkonnější variantou jsou nutriční mixéry, které si poradí i se semínky a tvrdými jádry.
 
 
 

Sekáčky a drtiče

Jejich úkolem je sekání potravin. Díky výkonu a konstrukci nožů zvládnou i tvrdé plody a ořechy. Drtiče jsou určeny k drcení ledu a přípravě ledové tříště.
 
 
 
 

Na co se zaměřit

 

Příkon

Mixéry disponují příkonem od několika desítek wattů do 2 200 W. 
Čím větší příkon, tím toho mixér více zvládne. Záleží na výrobci, jaké použití deklaruje. Orientačně si můžeme říci, že na rozmačkání brambor a mixování vařené zeleniny stačí příkon do 150 W, mixér s příkonem 700 W a vyšším spolehlivě vyrobí smoothie ze syrového ovoce a zeleniny, budete-li pravidelně mlít ořechy nebo sekat led, vyberte silnější přístroj s příkonem 1 000 W a vyšším.
 
 

Počet otáček

Počet otáček uvádí, kolikrát se nůž otočí za minutu, a platí, že čím více otáček, tím je pokrm rychleji a kvalitněji namixovaný. Většina mixérů pracuje v intervalu 10 až 28 tisíc otáček za minutu. Nejnižší otáčky jsou určeny pro míchání, nejvyšší pro drcení ledu či oříšků. Mezi jednotlivými rychlostmi lze přepínat buď skokem v několika stupních, nebo má přístroj otočný ovladač pro plynulou změnu otáček.
 
 
 

Hluk

Hlučnost mixérů za chodu je opravdu značná, obvykle mezi 80 a 90 dB (to odpovídá nákladnímu autu v městském provozu). Podílí se na tom samotná rotace motoru, ale také vibrace při zpracování tvrdších potravin. Při vysokých otáčkách je nutné mixéry přidržovat, neboť mají tendenci „pochodovat“ po kuchyňské lince. Z toho důvodu někteří výrobci opatřují nožky mixéru protiskluzovými patkami. Platí, že čím je přístroj robustnější, tím je i stabilnější.
 
 
 

Velikost a rozměry

Ruční šlehače a tyčové mixéry mají hmotnost přibližně v intervalu 300 g až 800 g. Stolní přístroje jsou těžší, mezi 3 a 8 kilogramy. 
Důležitý je objem mixovací nádoby, který se může pohybovat od 0,4 l až do 8 l u velkých profesionálních mixérů. Pro použití ve čtyřčlenné domácnosti postačí zlatý střed 1,6 l.
 
 
 

Ergonomie a obsluha

Tyčový mixér vezměte do ruky a vyzkoušejte, zda se s ním pohodlně pracuje. Neměl by pro vás být příliš těžký a tvar rukojeti by měl dobře padnout do ruky. Na rukojeti jsou i ovladače, především spínač, který je potřeba držet stisknutý při práci. Pokud jste levák, ověřte, zda je umístěný tak, aby jej ruka pohodlně stiskla a přitom dokázala dostatečně citlivě pracovat s mixérem. Ruční šlehač je potřeba držet při práci delší dobu, neměl by tedy být příliš těžký.
 
Obsluha stolního mixéru obnáší sestavení přístroje (nádoba, hlavice, tělo), ovládání pomocí tlačítek, plnění a vyprazdňování nádoby, rozebírání a čištění. Stolní mixéry mohou mít plnění různě řešené. Přesvědčte se, zda je plnicí otvor dostatečně velký, stejně jako vyjímání hotového obsahu a mytí součástí přístroje. Skládání mixéru by mělo být snadné, přitom je žádoucí, aby byly všechny části pevné a soudržné. 
 
Ovládací tlačítka by měla být umístěna přehledně. Měla by být pevná, přitom ovládání musí jít dostatečně lehce.
 
 

Přívodní kabel

Kabel by měl být dostatečně dlouhý, aby použití přístroje v kuchyni nelimitoval. Na druhou stranu, příliš dlouhý kabel překáží. Praktické je, když má mixér prostor pro uskladnění kabelu. 
 
 

Funkce

Kromě regulace rychlosti může mít mixér ještě další funkce. 
 
 
 
 

Vyměnitelné nástavce a příslušenství

 
Ke šlehačům jsou zpravidla dodávány dva typy nástavců: šlehací metly pro přípravu litých těst a šlehačky a hnětací háky, které slouží ke zpracování tužších, například kynutých těst. Manipulaci při výměně usnadní tlačítko pro uvolnění hlavic, pokud ho šlehač má.
 
Mixéry mají ve výbavě rotační víceramenné ocelové nože, jejichž tvar a materiál ovlivňuje výsledek přípravy.
Někdy je ve výbavě také pěchovadlo, které umožní během procesu posouvat potraviny do záběru nožů. Ne všechny mixéry totiž dokonale rozmísí veškerý objem v nádobě.
 
Smoothie mixéry mohou být dodávány s několika uzavíratelnými nádobami na snadné přenášení hotového nápoje.
 
 
 

Vzhled a materiál celku i nástavců a dalších komponent

 
Tělo mixéru může být vyrobeno z nerezové oceli nebo z kvalitního plastu. Výběr je z mnoha líbivých a barevných kusů, ale nehleďte jen na design. Prohlédněte si pevnost spojů, zkontrolujte, zda mixér po sestavení nemá ve spojích „vůli“. Obecně platí, že kvalitnější mixéry jsou spíše kovové, nejlevnější přístroje bývají celé z plastu.
 
 
 
 

Údržba a čištění

 
Mějte na paměti, že jakékoli použití přístroje v rozporu s jeho určením může mít za následek jeho destrukci, může dokonce dojít i k úrazu. Pokud výrobce výslovně neuvede, že je mixér určen k sekání tvrdých potravin a ledu, pravděpodobně si jeho konstrukce a výkon s takovým úkolem opravdu neporadí.
 
První předpoklad dlouhé životnosti je tedy správné používání v souladu s určením přístroje. Druhým předpokladem je správná údržba.
 
Po použití mixér umyjte a vyčistěte. Odnímatelné části a příslušenství v myčce, pokud je to možné, a motorový blok otřete vlhkým hadrem. 
 
 
 
 

Cena

 
I v nižší cenové kategorii najdete přístroje, které odvedou svou práci v přijatelné kvalitě. Pokud ale chcete používat mixér často, pro různé účely, a chcete, aby vám vydržel několik let, budete potřebovat výrobek z kvalitních materiálů, robustní a výkonný. Takové hledejte spíše ve vyšší cenové kategorii.
 
Za levné považujeme mixéry do 2 000 Kč, střední třída spadá do intervalu 2 000 až 5 000 Kč a pořizovací náklady profesionálních přístrojů leží za hranicí 10 000 Kč
 
Porovnat mixéry a šlehače